top of page

КЛАСИЧНА СИСТЕМА «БУДИНКІВ» У БРИТАНСЬКИХ ШКОЛАХ-ПАНСІОНАХ

Система «будинків» - найстаріша традиція британських шкіл-пансіонів. Наочно пояснити її суть легко на прикладі популярної саги про Гаррі Поттера. Усі учні Гоґвортсу належали до одного з факультетів, насправді «вдома» — House — Гріфіндор, Слизерин, Когтевран чи Пуффендуй.

Це природний спосіб розділити учнів на групи — для створення команд для змагань чи будь-яких інших цілей. Кожен будинок формує якесь ком'юніті у ширшому загальношкільному співтоваристві. У більшості шкіл під дахом одного «будинку» збираються хлопці різного віку, об'єднані однією метою. Діти включаються у взаємодію: старші стають прикладом для молодших і підтримують їх, а молодші почуваються під захистом і бачать зразок для наслідування.

Багато що залежить від наставників «вдома», тому персонал на позиції House Master/House Mistress ретельно відбирається. У багатьох школах прийнято поняття House Parents — найчастіше це сімейна пара, яка постійно проживає на кампусі школи.

Один із основних обов'язків наставників — підтримка духу сімейності, особливої ​​атмосфери ком'юніті.

У кожному мешкає від 15 до 50 студентів залежно від розміру школи. У навчальних закладах спільного навчання є природний поділ на «будинки» для хлопчиків і для дівчаток. У них, як правило, хлопці лише снідають (і то не завжди). Основні прийоми їжі організуються у спільній їдальні.

У кожного House своя назва та традиції, логотип, колір та інша атрибутика.

bottom of page