top of page

Назви вулиць

Пересуваючись Лондоном, можна помітити, що назви вулиць супроводжуються певними словами, що повторюються.

Вони називаються street suffixes. В англійських вулиць їх може бути один - два, а може взагалі не бути. В Уельсі вони іноді утворюються від валлійської і звучать ще незвичайніше: Ffordd, Heol, Stryd, Cae.

Початковою причиною для різних позначень є велика інформативність (опис особливостей вулиці у назві).

Наводимо найпоширеніші і те, що вони мають на увазі:

Avenue - традиційно пряма дорога з лінією дерев або чагарників, що йдуть уздовж кожної сторони.

Close - тупикова вулиця, що іноді закінчується круговим розворотом (або він же наприкінці тупикової вулиці).

Court - коротка дорога, що закінчується глухим кутом. Але, наприклад, центральна Tottenham Court Road називається так через будівлю Tottenham Court і земель, якими пролягає ця дорога.

Crescent – ​​це півмісяць. І вулиця із відповідним вигином.

Drive (or short for driveway) - дорога для доступу до однієї або кількох споруд. Ще може означати звивисті дороги та автомагістралі.

Gate - це слово на багатьох вулицях Йорка походить від норвезького слова "gata" (вимовляється як "garter"), що означає "вулиця". У Лондоні "gate" у назві частіше має відсилання до воріт або дамб, що колись існували.

Grove – буквально це гай. Або дорога, поряд з якою виявляється скупчення дерев.

Hill - для горбистих доріг, Brae у Шотландії

Lane – (смуга руху) це вузька дорога або вулиця, на якій зазвичай не буває плеча для паркування. У Великобританії часто так називають невелику сільську дорогу між полями, навіть якщо там немає будинків.

Mew - спочатку термін позначав королівські стайні (які були побудовані там, де трималися королівські яструби під час линяння). Пізніше так стали називатися вулички, на яких розташовувалися стайні та каретні будинки заможних людей XVIII та XIX століття. Деякі такі доріжки охороняються і зараз дуже мальовничі.

Row - слово використовується в назвах вулиць. А ще означає будинки, збудовані так, що вони, що стоять впритул один до одного, шикуються в безперервну лінію (часте явище на Британських островах).

Street - вулиця, найпопулярніше позначення

Way - шлях, провулок

bottom of page